Oktatóink


Ismerjék meg oktatóinkat!

A CertUnionnál nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak tankönyvi anyagot, hanem piacképes szaktudást tudjunk átadni képzéseinken! Ezt garantálják oktatóink, hosszú évek gyakorlati tapasztalatait gyúrták össze, egy igen ütős anyagba.


Radványi András

Radványi András az egyik legfoglalkoztatottabb auditor a CertUnionnál.

Amennyire élvezi a munkáját, olyannyira távol került gyerekkori terveitől. Amellett, hogy az óvodában meglepő módon az ISO 9001 embléma helyett körte volt a jele, érdeklődése először a pedagógusi pálya felé sodorta. Az ELTE angol és matematika szakjainak elvégzése után évekig tanított is – mígnem egyre inkább érezte a hívást, hogy komolyabban foglalkozzon másik szenvedélyével, a környezetvédelemmel.

A Közép-európai Egyetem Environmental Sciences and Policy (környzettudomány-és politika) mesterképzését elvégezve egy olyan cégnél kezdett dolgozni, ahol minőségirányítással is foglalkoztak. Így kezdődött a több mint 20 éve tartó történet, amelyben hosszú távú jó kapcsolatba került az IRCA központtal: először elvégezte a szervezet tanfolyamát, majd tolmácsi feladatokat is ellátott, most pedig előad.

Saját cégében ISO rendszerekkel kapcsolatos tanácsadást végez, emellett 3 vállalkozásnál auditál és oktat is. Kimondhatjuk, hogy sikerrel: eddig hozzávetőlegesen 180 cég köszönheti neki az áhított pecsétes ISO oklevelet.

Radványi Andrással készített interjút itt olvashatják: https://certunion.com/irca-kepzes-rutinos-tesztuzem/


Sándor Zsolt

Sándor Zsolt ISO27001

Azt gondolnánk, hogy aki az információ biztonság témakörében olyan mélységben merült alá, hogy ma már oktatóként adja át ismereteit, az bizonyára programozóként vagy informatikusként kezdte pályáját.

Sándor Zsolt az, aki ezt az elméletet cáfolja, hiszen ő építészmérnöki diplomát szerzett a Műszaki Egyetemen, ám érdeklődése egészen más területre vonzotta. A Graphisoftban ismerkedett meg mélyebben a számítástechnikával, IT tudása alapjait itt szerezte meg. A cégnél alaposan megfertőződött az informatikával és az információbiztonsággal, olyannyira, hogy kicsivel később – addigra már képzett ISO 27001-es auditorként – a Panda Securitynél már vírusvédelmi tanúsítóként tevékenykedett. Saját bevallása szerint az ügyfelek visszajelzései alapján úgy érezte, hogy munkájához az ISO 9001 behatóbb ismeretére is szüksége van, ezért ebből a rendszerszabványból IRCA auditori oklevélre tett szert.

Jó nevű vállalatoknál, mint például az Audinál, az AxelSpringernél, a Continentalnál vagy a Gill & Murrynél felkészítőként, tanácsadóként vett részt, de időnként a belső auditokon auditorként segítette a munkát. Az információbiztonsági auditor képzésre, mint egy paradoxonra tekint. Úgy érzi, lehetséges egy hét alatt jó auditort képezni. Ám, ahhoz, hogy valaki jó információbiztonsági szakembert legyen, már nem elegendő egy gyorstalpaló. Véleménye szerint ennél a területnél nem lehet a hosszú évekig tartó szakmai gyakorlatot megspórolni.

És épp a saját, szerteágazó szakmai háttere az, amelyet a felnőttképzésben tud igazán kiaknázni. Mint mondja: számára az oktatás, a trénerség szinte hobby tevévenység. Kezdetben ifjúságnevelőként gyerekekkel foglalkozott, mára inkább a 18-on túliakat célzó képzésekben találta meg magát. Az ő előadásain nincsenek száraz, tankönyvízű feladatok, évtizedes tapasztalatából adódóan óráin csupán megoldandó helyzetek, a valós életből vett példák vannak. Az ISO 27001 mellett a GDPR is a szakterületei közé tartozik. Néhány évvel ezelőttig rendszeresen oktatott e témakörben. Ma már – egyéb kötelezettségei miatt – erre csak ritkán nyílik alkalma, de mint mondja: ünnep számára, ha egy-egy lebetegedett kollégája helyett be kell ugrania.


Kapitány Sándor

Kapitány Sándor – a nyomtatástól a nyomtatott áramkörökig

Kapitány Sándor pályája jó nagy kanyarral érte el jelenlegi, felnőtt oktatói pontját. Eredetileg ugyanis nyomdásznak tanult, ám igen hamar érdekelni kezdte a minőségügy. Olyannyira, hogy az irányváltásnak megfelelő főiskola befejezése után a minőségmenedzsment tanszéken előbb óraadóként, majd pedig tanársegédként avatta be a szakma rejtelmeibe a hallgatókat.

Ezzel párhuzamosan felkészítőként, belső auditorként maga is belekóstolt a szabvány alkalmazásába, így az e területen nagyjából nyolc évet felölelő tevékenykedése megfelelő mennyiségű gyakorlati ismerettel vértezte fel.

Most mégsem az ISO 9001, hanem az ISO 27001 szabvány tudnivalóit osztja meg a Tudásközpont IRCA képzésein. Ehhez pedig az kellett, hogy foglalkoztatni kezdje a minőségügyhöz számos ponton kapcsolódó információbiztonság és az ennek követelményeit leíró szabvány. Mára az érdeklődéshez képest egy szinttel feljebb lépett, amikor széleskörű ismereteit osztja meg a képzések résztvevőivel.

Bár, így leírva úgy tűnhet: a nyomdától a nyomtatott áramkörökig padlógázzal, fékezés nélkül jutott el, Kapitány Sándor cáfolja ezt. Azt mondja, az oktatói hitelességhez elengedhetetlen, hogy egy szakember szerteágazó és mély ismeretekkel rendelkezzen szakterületéről.

Éppen ezért óráin – illeszkedve az IRCA képzések alapszabályához – az elmélettel szemben többségben vannak a gyakorlatból vett példák, amit a visszajelzések szerint a hallgatók igen hasznosnak értékelnek. Sőt, a képzésekre jelentkező vezető auditor-jelöltek azt is pozitívan fogadták, amikor egy speciális kérdésre, amire kapásból nem tudott válaszolni Kapitány Sándor, a következő órára utánanézett. Ahogy mondja: ezekből a visszacsatolásokból és a résztvevőktől “kötelezően” elvárt építő jellegű kritikákból építkezik, hogy még jobb előadóvá, még hitelesebb oktatóvá váljon.


Fekete Ágnes

Fekete Ágnes: Az oktatásban látom a jövőm

A manapság IRCA oktatóként, vezető auditorként tevékenykedő Fekete Ágnes pályája tulajdonképpen szabályosnak mondható, hiszen műszaki pályáról indult, végzettsége szerint építőmérnök, aki eredeti diplomáját környezetmérnöki, minőségügyi szakmérnöki és munkavédelmi technikusi végzettséggel is megfejelte.

Munkája kapcsán került egy galvánüzem laborjába, ahol a szabványok ismerete elvárás volt. Kicsivel később kapcsolatai révén egy felkészítő cégnél kezdett el tanácsadóként dolgozni. Itt esett át az oktatói tűzkeresztségen. – A MÁV felsővezetőinek kellett ISO 14001-es bevezető oktatást tartanom. Mélyvíz volt számomra, de a képzést követő pozitív visszajelzések megerősítettek abban, hogy jó úton járok – mondja Fekete Ágnes.

Nyilván, van benne valami zsigeri “jó előadóság”, ő mégis inkább egykori mentora iránymutatásának tudja be a sikert. – Nagyon jó alapokat kaptam annó. Megtanultam, hogy kell kiállni az emberek elé. Szakmai vezetőm a régi iskola képviselője volt, így elvárta, hogy egy női oktató szoknyában, egyenes háttal álljon a hallgatók elé, még akkor is, ha a résztvevők esetleg mackónadrágban ülnek be a képzésre. És bár változnak az idők, a mai napig tartom magam ehhez.

Egy találkozás kellett ahhoz is, hogy Fekete Ágnes IRCA oktatóként állhasson a katedrára. Mint mondja, egy vezető auditori képzésen – ahol Radványi Andrással együtt ő is előadóként volt jelen – találkozott Szabó Mirtillel, a CertUnion vezetőjével, aki felkérte az akkor induló Tudásközpont IRCA előadójának.

Arra a kérdésre, hogy miben más az IRCA képzés bármely máshoz képest Fekete Ágnes így válaszol: – Az IRCA-ként rövidített International Register of Certificated Auditors akkreditált képzése sokkal koncentráltabb, nagyobb figyelmet igényel. Annak ellenére, hogy a legtöbben valamilyen olyan munkakörnyezetből érkeznek, ahol a szabványokkal napi szinten találkoznak, itt a standardok mélyreható ismeretére van szükség. Ennek megfelelően a kétórás vizsga is nagyon összetett. Én magam is megoldottam a feladatait és bizony elmondhatom: ez nem megy rutinból. A gyakorlati példákat az angol viszonyok ihlették, ott pedig más típusú helyzetekkel kell a vállalkozásoknak megküzdeniük. De, maga a képzés is embert próbáló : öt nap tömény információ, és ez a nagy mennyiségű elsajátított tudás adja az értékét a sikeres vizsgának.

Persze, ez nem csak a hallgatókat, de a katedrán állót is feladat elé állítja. Fekete Ágnes azt mondja, első lépésként igyekszik kontaktust teremteni a hallgatókkal, majd ha már megvan a kapcsolat, a nehezen befogadható anyagot élvezetes előadással teszi emészthetőbbé. – Az nem megoldás, hogy csak “lenyomom” az anyagot. A tapasztalataimból merítkezve próbálom humorral oldani a információmennyiség okozta terhelést. És persze, minden esetben kérek visszajelzést, mert fontos, hogy tudjam, mennyire volt érthető, követhető az órám. A hallgatói vélemények pedig minden esetben pozitívak. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy Fekete Ágnes oktatóként képzeli el a jövőjét.

Czelleng Arnold

Czelleng Arnold: régi/új arc az oktatók között

Bár a Tudásközpont oktatói névsorába csak most került be hivatalosan dr.Czelleng Arnold neve, kapcsolata a Certunionnal régi keletű. Saját vállalkozása, a felkészítésre és felnőttképzésre specializálódott TQ Consulting Kft. ugyanis hosszú ideje együttműködik a Tudásközpont tulajdonosával.

Dr. Czelleng Arnold a minőségirányítás, a környezetközpontú irányítás, a munkavédelem, a laboratóriumok akkreditálása, az élelmiszerbiztonság és a személytanúsítás területén mozog otthonosan, de az egyetemi oktatói munka sem ismeretlen számára.

Ahogy meséli, negyedévesen már gyakorlatvezető, ötödévesen pedig már konzulens volt.

Úgy tűnik, az universitas katedrája nagyon magával ragadta, így jelenleg az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépészkarán oktatja a leendő szakmérnököket.

Nevetve jegyzi meg, hogy annyi időt töltött már tanítással, hogy kialakult a bőrlégzése, ez a képessége pedig igencsak kapóra jön neki, amikor másfél-kétórás, folyamatos beszéddel nehezített tantermi blokkokat kell egyhuzamban megtartania. Ám az, hogy humorral közelít az intenzív figyelmet követelő tananyaghoz, egyáltalán nem jelenti azt, hogy félvállról venné az oktatást.

“A saját vállalkozásomban – különösen, hogy nagy cégeknek is adok tanácsot – végzett munkám naprakészen tartja a tudásom, így gyakorlati példákkal, megtörtént, valós storykkal, humorral tudom a minőségirányítást közelebb hozni a hallgatókhoz. A gazdasági környezet változásai, a pillanatnyi helyzet is befolyásolja a tananyagot, ezért minden egyes óra előtt átnézem, ha kell, átszerkesztem a diáimat és természetesen a szabványt is újra elolvasom. Számomra ez az alaposság és szakmai alázat elengedhetetlen ahhoz, hogy hiteles oktató lehessek.”

Dr. Czelleng Arnold a belső auditor képzés oktatói gárdáját erősíti majd (minőségirányítás szakirányban), de a későbbiekben nem kizárt, hogy IRCA oktatóként is találkozhatnak vele a jelentkezők.

Magyar
X