Kubik Brigitta: belső auditorként belülről, vezető auditorként kívülről látom a folyamatokat

vezető auditorként

Kubik Brigitta frissen kiállított IRCA 9001 vezető auditori oklevelén jóformán még meg sem száradt a tinta. Élénken élnek benne a közelmúltbeli képzés emlékei, de a tréninget megelőző lámpaláz szerencsére tovatűnt. Azt mondja, az egyhetes tréning közben sok minden összekuszálódott, majd kitisztult benne és ma már csak azt nem érti, miért is nem vágott bele ebbe a kalandba hamarabb. Vele beszélgettünk a szimultán munkavégzésről, a pánikról, az aha élményekről és egy lehetséges utazó nagykövetségről.

A Tatabányai Ipari Parkban található Becton Dickinson Hungary Kft.-t a köznyelv úgy emlegeti: a “fecskendőgyár”, annak ellenére, hogy az orvosdiagnosztikai eszközgyártó termékpalettáján az injekciós fecskendőkön túl inzulin adagolók és a különféle kutatásoknál alkalmazott antitestek is szerepelnek. Az 50 országra kiterjedő cég magyarországi leányvállalatánál dolgozik Kubik Brigitta is.

Ha létezik szakterület, amelyre még a szokásosnál is szigorúbb előírások vonatkoznak, az az autóipar és az egészségügy. A meglévő szabványokon kívül miért volt szükség arra, hogy a BD-nél az ISO 9001-es szabványra is kiképezzenek egy szakembert?

Nálunk, a tatabányai gyárban bár van minőségirányítási rendszer, első sorban az ISO 13485 (orvostechnikai eszközök minőségirányítási rendszere) szabvány alapján működünk, ugyanakkor világszerte található gyárainkban is él a 9001.

Az IRCA képzésre egy a vállalaton belül futó “Quality Inspire” elnevezésű projekt keretében került sor. Ez a kezdeményezés lényegében egy teljes belső reformot takar, amely során újragondolják a tréningeket, a rendszereket és a folyamatokat. Ennek az átfogó fejlesztésnek volt feltétele, hogy a belső auditorok elvégezzék az IRCA képzést.
A szervezet egészét érintő megújulás azonban csak az egyik oka volt ennek. A BD azon vállalatok közé tartozik, ahol pártolják a munkakörhöz kapcsolódó kompetenciák elsajátítását, azaz támogatják a tanulást.

Eddig nem beszéltünk arról, hogy milyen minőségében ült “iskolapadba”. Ha jól sejtem Ön volt az egyik belső auditor…

Igen, az egyik szakmám valóban az, számos szabványra van belső auditori képesítésem, pl. 9001, 13485, 14001, 27001, 17025 (labor diagnosztika), GMP orvosdiagnosztikai standardra.

Ezzel párhuzamosan immár három éve szimultán változáskezelési koordinátor is vagyok. Utóbbi pozíció jellemzően a multinacionális vállalatoknál fordul elő, munkám főleg a gyártáshoz szükséges háttér vizsgálatokból és engedélyeztetések elvégzéséből és persze a tevékenységek dokumentálásából áll. 

Belső auditorként viszont a teljes minőségügyi rendszerre van rálátásom. Ha kell, a képzéseinkért felelős trénerek munkáját ellenőrzöm, ha kell, a műanyag termékek összeszerelését. De akár a HR munkájának auditálása, a raktározás vagy a labor működésének monitorozása is a feladataim közé tartozik.
Cégünkre – a BD-re – jellemző egyfajta standardizálás, azaz az USA-tól (itt pl. Franklin Lakes-ben vagy Colombusban vannak gyáraink) Tatabányáig valamennyi gyártóegységnek ugyanazon elvárásoknak kell megfelelnie. Eltérés legfeljebb csak kisebb, helyi vonatkozású ügyekben engedélyezett.

Az országokon és kontinenseken átívelő egységesítési szándék pedig kiterjed a képzésekre is. A cél az, hogy a BD valamennyi gyárában ugyanazon képzéseken vegyenek részt a dolgozók.

A most ötödmagammal megszerzett IRCA tanúsítvány például arra is szolgál, hogy amolyan “csere auditorként” például a mexikói belső auditor csapatot auditáljam vagy épp a franciaországi üvegfecskendő gyártást. Az ottani kollégák pedig – elkerülendő az összeférhetetlenséget – nálunk teszik majd ugyanezt.

Ekkora rálátással mi volt mégis a félelem oka?

Úgy gondoltam, hogy túlságosan elvont, túlságosan mély, szakmai ismereteket ad ez a képzés és attól is tartottam, hogy nem kapcsolódik majd a belső auditori munkámhoz. A feletteseim viszont a feladat végzésem és a cégen belüli ranglétrán való feljebb kerülésem feltételeként írták elő az IRCA vezető auditori képzést. Szóval, nem volt mese: bele kellett vágnom.

Miért pont a CertUnion Tudásközpont IRCA képzésére esett a választás?

A képzési piacon más szervezetek is kínálnak hasonló tréningeket. Számomra viszont fontos volt, hogy ne online, monitoron keresztül kerüljek kapcsolatba az előadóval, hanem szemtől szembe tehessem fel a kérdéseimet. Ezt a lehetőséget a CertUnion képzése biztosította számomra. Egy egyhetes, nagyon intenzív, elképesztően “tömény” szakmai tudást kaptunk itt. Az előadó, Radványi András viszont mindent megtett azért, hogy ez ne egy “lila”, tankönyvízű ismeretanyag legyen, hanem befogadható, mi több élvezhető is. A tudnivalókat gyakorlati példákon keresztül sajátítottuk el, sok esetben az adott szituációt modellező “szerepjátékok” formájában.

Mint minden igazi előadó, András sem engedte egy pillanatra sem lankadni a figyelmet. Olyannyira komolyan vette a feladatát és azt, hogy mindannyian részesei legyünk a “flownak” , hogy naponta kaptunk visszajelzést az aznapi aktivitásunkról.

András az életszerűség kedvéért a résztvevőkből alakult teamek összetételét is folyamatosan változtatta. Ennek és a tanultaknak köszönhetően nagy aha-élményeim voltak. Rájöttem, hogy a munkámban eddig egy csomó dolgot rutinból oldottam meg, de ehhez át kellett ülnöm a másik oldalra.

Így érkeztünk el a próbavizsgához, ahová úgy ültem be, hogy “mindent tudok, mi baj lehet?”. Nincs mit szépíteni, ez elég hamar kiderült, ugyanis szinte mindent elrontottam, amit csak el lehetett, és az eredmény nem használt a kishitűségemnek.

Állítólag a legjobban a saját tévedéseinkből tanulhatunk. Kiderült, hogy mi volt a hiba?

Rutinból oldottam meg a helyzeteket, túlságosan a korábbi szerepemben ragadtam és a 13485-ös szabvány szemüvegén keresztül néztem mindent. Ez a hozzáállás viszont nem jelent jó óment, ha az ember az ISO 9001-es szabványból ad számot a tudásáról…

A “főpróba” után az éles vizsgán is előjött ez a hibám. Így fordulhatott elő, hogy

minden kérdésre két választ adtam, egy hibásat és egy jót, majd a rosszat (a csak a 13485 szemszögéből íródottat) kihúztam. Folyamatosan lektoráltam a válaszaimat és ezzel az önreflexióval végül sikerült megszereznem a kellő pontszámot. 

A válaszok kiértékelését első körben az előadónk, Radványi András végezte, ám mivel a részrehajlás elkerülése miatt az IRCA rendszerben kétkörös ellenőrzés van, ezért egy független személy is pontozta a feladatlapokat. 

Az emlékek még élénken élnek bennem, ez egy nagyon friss dolog, olyannyira, hogy épp a napokban regisztráltam magam az IRCA adatbázisba. Rajtam kívül pedig még négy kollégám mondhatja el ugyanezt magáról, hogy sikeres IRCA vezető auditori képesítést szerzett. 

Az IRCA vezető auditori képesítés feljogosítja arra, hogy a vállalaton belül más gyáregységekben is tanúsítson. Ha úgy tetszik, az ISO 9001 utazó nagykövetévé válhat. Hová vezet majd az első útja?

A következő hetekben állítjuk össze a következő pénzügyi évet, most körvonalazódik az is, hogy hova utazom majd auditálni. Mexikóban, az USA-ban, Franciaországban, Japánban és Angliában vannak olyan gyárak, amelyek az ittenihez hasonló tevékenységüknél fogva szóba jöhetnek nekem célpontként. Mivel imádok utazni, világot járni, úgy érzem, ez a munka egyáltalán nem esik majd nehezemre. 

Magyar
X