Nagyot haraptunk a vezető auditori képzési piac tortájából

Nem túl rég írtunk az irányítási rendszerek világtrendjeiről, saját 2022/23-as összesítésünk alapján pedig a hazai képzési ranglista alakulásáról kaptunk képet. Statisztikánkban most három irányítási rendszer (ISO 9001, 14001, 27001) vezető auditori képzéseit vetettük össze hazai viszonylatban. A hazai viszonylat pedig egészen pontosan három magyar képzőhelyet jelent, ennyi vállalkozásnál érhető el ma Magyarországon IRCA vezető auditori tréning.

A járvány után feléledő magyar gazdaság 2022-ben az ISO 9001-es képzésekre volt a legnyitottabb.

Akkor összesen 93 MIR vezető auditor kapott IRCA tanúsított képzést, amelyből 40-en a CertUnion Tudásközpont képzésein vettek részt.

A Környezetközpontú Irányítási Rendszer képzési szempontból már nem volt ennyire népszerű, összesen 5 fő szerzett tanúsítványt abban az évben. Az ezeken résztvevők kivétel nélkül a Tudásközpont képzésein szerezték meg a végzettséget igazoló okiratot.

Egyre fontosabb az információbiztonság

A tendenciából jól látható, hogy egyre erősödik az ISO 27001 vagyis az információbiztonság jelentősége hazánkban is. Mindez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy  ‘22-ben 19 fő jelentkezett ISO 27001 vezető auditori képzésre, ezek közül pedig 11 esetben a CertUnion Tudásközpont nyomta rá a pecsétet a “bizonyítványra”.

A múlt esztendőben kissé mérséklődött az érdeklődés a vezető auditor képzések iránt. A trendek azonban nem sokat változtak. Tavaly is a legáltalánosabb irányítási rendszer, a MIR iránt érdeklődtek a legtöbben, összesen 26 fő ült be e szabványra alapozott vezető auditori képzésre, közülük 22-enl a CertUnion Tudásközpont óráit választották. 

A vezető auditori képzések ororszlánrésze

A Környezetközpontú Irányítási Rendszerek – legalábbis ezen a szinten – dacára a környezetvédelmi kihívásoknak és a nyugati elvárásoknak – nem különösebben mozgatták meg az érdeklődőket. Ezzel szemben az információbiztonság továbbra is kiemelt fontossággal bírt. 2023-ban összesen 11 főnek tartottunk ISO 27001 vezető auditori  képzést, az itt végzettek valamennyien a Tudásközpont égisze alatt szerezték meg a tevékenységhez szükséges jogosultságukat.

Azaz a kiállított tanúsítványok összesítését tekintve a 37 fő IRCA vezető auditor képzésének oroszlánrészét, 89%-át a CertUnion Tudásközpont szervezte, szemben a 2022-es 48%-os képzési aránnyal.

Képzések tanteremben és online

Töretlenül népszerűek belső auditor képzéseink is, amelyeket tantermi és online formában is meghirdettünk. Összesen 39-en végeztek nálunk belső auditorként. A magyar piacon  ritkaságszámba menő újdonságként jelent meg a tavaly indított üzletmenet-folytonossági specialista (BCM specialista) képzésünk, amely ígéretesen debütált 5 résztvevővel.

A számok alapján jól látható, hogy bár nem mondható el rólunk: túlzottan édesszájúak lennénk, azért évről évre nagyobbat harapunk abból a bizonyos piaci tortából.

Magyar
X