Az élet nem áll meg, csak a lift!

Egy felvonó szerelése veszélyes üzem

A címben szereplő mondat mágikus erővel hat, ugyanis, aki meghallja ezt, az azonnal megnyugszik. De, nem valami spirituális, természetfeletti dolog áll a háttérben, egészen egyszerűen arról van szó, hogy az ominózus mondat a felvonószerelő vizsga végén (amikor már elszállt a vizsgadrukk) hangzik el Kamarás Péter, a CertUnion Tudásközpont villamossági oktatója szájából. Vele beszélgettünk a képzésről, felvonó típusokról, liftekről és persze, a szakma szépségeiről.

Tegyük tisztába, melyik a korrekt elnevezés: lift vagy felvonó?

A hivatalos elnevezés minden esetben felvonó, így a képzés neve is úgy pontos, hogy felvonószerelő szakmai képzés.

Hogy áll ma Magyarországon akkor legyünk szakszerűek a felvonószerelő képzés?

A legutóbbi felmérés szerint 46.000 felvonóra jut kb. 500-600 liftszerelő hazánkban. Ez a szám nagyon kevés, ám régen sem volt jobb a helyzet.

A szakma lassanként elöregszik, ezért szükséges a megfelelő számú utánpótlás.

Felvonó mindig van és a lakó- valamint irodaház építéseket elnézve mindig is lesz, ehhez pedig több olyan szakember kell, aki önállóan is tud ezekkel a berendezésekkel foglalkozni.

Milyen szabályok vonatkoznak a liftek üzemeltetésére?

A rendelet szerint a karbantartónak maximum 70 naponta ellenőriznie kell a felvonók állapotát, és ha szükséges el kell végeznie a beavatkozásokat (olajozás, beállítás stb.). Amennyiben a gyártói előírás ennél sűrűbb karbantartást határoz meg, úgy értelemszerűen rövidebb időközönként szükséges a munkát elvégezni (általában havonta). Tapasztalataink szerint egy szerelő nagyjából 80-100 db felvonó karbantartását tudja egymaga megfelelően ellátni.

Az viszont, hogy a lift mindig kifogástalan állapotban legyen és üzembiztosan működjön, az a mindenkori fenntartó (vagyis a tulajdonos) felelőssége – neki kell gondoskodnia, hogy a szükséges feladatokat megfelelő szakember végezze el.

Mennyire “vízfejű” az ország a felvonók tekintetében? Magyarán, a liftek többsége még mindig a fővárosban van? Hogyan érinti ez a szakmát?

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban működik a hazai felvonók többsége, de elszórtan még községekben is találunk egyet-egyet. Ez pedig azzal jár, hogy a felvonószerelőnek akár egyetlen liftért is 30-50 km-t kell utaznia. 

A CertUnion Tudásközpont felvonószerelő képzése minden bizonnyal segít enyhíteni a szakemberhiány gondon. Milyen feltételekkel lehet jelentkezni erre a képzésre?

A végzettséget tekintve alapfeltétel a nyolc általános megléte, de jellemzően már valamilyen műszaki szakképesítéssel érkeznek hozzánk a jelentkezők. Orvosi alkalmassági vizsgálat igen, szakmai alkalmassági vizsga viszont nem szükséges a képzésen való részvételhez.

Mi a tananyag?

Nagyon összetett ismereteket kell elsajátítania a leendő felvonószerelő szakmunkásoknak. A villamos és munkavédelmi ismeretektől kezdve a gépészeti alapokon át a műszaki rajzig számos területet érintünk a 400 órás képzés alatt.

Nyilván, itt nemcsak a tankönyvi ábrákkal szemléltetik a megtanulandókat…

Ha arra vonatkozott a kérdés, hogy a gyakorlati ismeretekre helyezzük-e a hangsúlyt, a válaszom igen. A szakmát nem lehet csak tankönyvekből megtanulni.

A képzésen valamennyi fellelhető felvonótipussal igyekszünk megismertetni a résztvevőket. Régi probléma ugyanis, hogy a ma használt lift állomány – az azokat szerelő szakemberekkel egyetemben – elöregedőben van. A hazai liftek zöme 20 évnél régebbi, ezért a berendezések minden generációjához érteniük kell tanulóinknak.

Szerencsére ezekben a patinás berendezésekben és a modern, hightech liftekben is “ugyanaz a szív dobog”, az alap-technológia mindegyiknél azonos. Az alapok szempontjából még az sem számít, hogy személy- vagy teherliftről van e szó. Természetesen az oktatás során a különböző felvonótípusok közötti különbségeket is megismerik a résztvevők.

Felvonószerelő szakképesítéssel milyen kilátásai vannak a végzetteknek?

Nagyon jók! Keresettek az új épületek liftjeinek beszerelésében, és a már működő liftek javításában, karbantartásában jártas szakemberek.

A munkaerőpiac tárt karokkal fogadja őket, akár Magyarországon, akár külföldön képzelik el a jövőjüket.

A képzett liftszerelők képzéséhez ma hazánkban csupán egy-két, ilyen volumenű képzés érhető el. Sőt, külföldön is csak tanfolyamok léteznek, egyedül Lengyelországban van a miénkhez hasonló volumenű képzés. Pedig a jó liftszerelő aranyat ér  – nem véletlen, hogy határainkon túl is keresettek a hazai felvonószerelők –  mert a hazai gyakorlat alapján egymaga is képes lehet kulcsrakészen átadni egy felvonót.

Ön a villamosságtant oktatja a résztvevőknek. Összeszámolta már valaha, hogy hány szakmunkás került ki a keze alól?

Én ötven éve vagyok a felvonós szakmában, húsz éve kapcsolódtam be a munka melletti oktatásba. Nemrégiben vontunk mérleget: 500-nál is több végzett szakember képzésében vettem részt.

Fél évszázad talán éppen elegendő ok arra, hogy megkapja a Magyar Felvonó Szövetség életműdíját…

Nemcsak én, hanem a nálunk oktató kollégák között mások is díjazottak. A díjjal a szövetség azon  – főként az oktatásban tevékenykedő –  szakemberek munkáját kívánja elismerni, akik sokat tettek a szakmai utánpótlás neveléséért. Ezen felül kollégáim közül többen nagy szaktekintélynek számítanak a saját felvonós területükön. 

Ön az oktatás mellett a “frontvonalakon” felvonóellenőrként is dolgozik, gondolom, munka közben gyakran találkozik a frissen végzett kollégákkal. Hogyan került a liftek közelébe? Miért pont ez lett a szakmája?

Nem is tudom. Annak idején a felsőfokú tanulmányaim során választanom kellett a távvezetékek és a liftszerkezetek között. Utóbbi mellett döntöttem, talán az automatika miatt. Az elköteleződés pedig úgy tűnik, hosszútávra szólt, mert ennél maradtam, immár ötven éve.

A leendő szakemberek legalábbis az oktatás keretein belül utoljára a vizsgán, mint vizsgáztatóval találkoznak Önnel. Ilyenkor nagyon szigorú?

Igen, az vagyok. A lift ugyanis veszélyes üzem, életek múlhatnak a szerelő hozzáértésén. Nem elég a papír, tényleges tudásra van szükség! 

A tényleges tudás elérését pedig a sikeres vizsgával lehet bizonyítani, ha pedig ezt sikeresen abszolválta az illető, búcsúzásként a társaságnak azt szoktam mondani  – ami akár a szlogenem is lehetne – hogy “Az élet nem áll meg, csak a lift.” Ez azt jelenti, hogy amíg felvonó lesz a világon, addig felvonószerelőkre is szükség lesz.

Magyar
X