Vezet az ISO 9001, beerősített az információbiztonság

2021, Magyarország: IRCA vezető auditor képzések aránya

Képünkön: A Tudásközpont piaci részesedése a magyarországi IRCA képzések területén

Bár a pandémia alaposan átrajzolta a 2021-es terveinket, a Tudásközpont év végi összesítéséből az derül ki, hogy a képzésekre, ha úgy tetszik egy új szakma megszerzésére – járvány ide vagy oda – töretlen volt az érdeklődés.  Mint ahogy az is látszik, hogy még mindig az ISO 9001-es a legnépszerűbb szabvány a magyar piacon is.

A bevezetőben írtakat, miszerint a pandémia ellenére is sokan vállalták, hogy elmélyítsék ismereteiket, belső auditor képzésünk igazolja a legjobban. Itt négy szabványra – az ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 és ISO 27001 – hirdettünk képzést. 

Belső auditorképzés: ötödével több jelentkező

Statisztikánk szerint a jelentkezői létszám az egy évvel azelőttihez képest 20%-os emelkedést mutat, ami nagyrészt a cégektől érkező csoportos jelentkezések valamint az állami szervek részéről történt csoportos beiskolázásoknak köszönhető. A jelentkezésekből és a Certunion tanúsítási számaiból pedig az szűrhető le, hogy a vállalkozások még mindig a minőségirányításra helyezik a legnagyobb hangsúlyt, ez a menedzsment rendszer még mindig a legnépszerűbb.

Minden negyedik IRCA vezető auditor…

A vezető auditori képzéseinknél 10%-os visszaesést tapasztaltunk 2021-ben, ám ez a szám még így is jónak mondható, ha figyelembe vesszük, hogy ezen képzéseink – ellentétben a belső auditorival – csak jelenléti oktatás formájában voltak igénybevehetők, online nem.

Ennek ellenére büszkén mondhatjuk el, hogy a magyarországi IRCA vezető auditorok negyedének mi állítottuk ki az auditori oklevelét. 

Nem meglepő módon ennél a képzésünknél is az ISO 9001 vezette a népszerűségi ranglistát, ezt követte az információbiztonsági majd a környezetközpontú irányítási rendszer vezető auditori képzés. 

Fékezett habzású környezetvédelem

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a környezettudatos gondolkodás térhódítása ellenére a környezetközpontú irányítási rendszerek kiépítése állítja a legnagyobb kihívás elé a honi vállalatokat, ez lehet a magyarázata annak, hogy ez a képzésünk futott a többihez képest a legkisebb létszámmal.

IBIR – az adatvagyon trezorja

Érdekesség, hogy bár a minőségirányítási rendszerek (ISO 9001) hegemóniája évek óta tart, az utóbbi időben érezhetően nagyobb az érdeklődés az IBIR iránt.

A hazai gazdasági környezetben ugyanis egyre több társaság ismeri fel az információbiztonság fontosságát és tekint az ISO 27001-re úgy, mint az adatvagyonát hatékonyan védő eszközre.

Ezt igazolja az is, hogy megnőtt az érdeklődés az ISO 27001-es vezető auditori képzésünkre, aminek következtében a 2021-ben ilyen területen auditori végzettséget szerzett szakemberek több mint fele már a Tudásközpontban szerzett oklevelet.

Magyar
X