Mikolasek Adrienn: auditor képzésről auditor képzésre

Mikolasek Adrienn egy kedves hangú és mosolyú, mikrobiológus végzettségű fiatal lány, aki az útjába kerülő (csaknem) valamennyi, a Tudásközpont szervezésében megrendezett auditor tréningen részt vett. Azt mondja: bár nem az “Örökös tagságra” hajt, azért még további tervei is vannak. Ennyi pedig elég is volt ahhoz, hogy leüljünk vele egy beszélgetésre.

Mikrobiológusnak lenni érdekes feladat lehet. De legalább ennyire érdekes, hogy valaki, aki az egész napját mikroszkóp fölött tölti, miért érzi szükségét annak, hogy ne csak a mikroorganizmusokat, de egy vállalatot is górcső alá vegyen.

Annyira azért nem izgalmas a munkám. Egy gyógszeripari cégnél rutin laborvizsgálatokat, kivizsgálásokat végzünk. Erre ad jogosítványt a mikrobiológus, élelmiszermérnöki diplomám, de folytatom a tanulmányaimat a Szent István Egyetem mesterképzésén.

A tudásszomj pozitív tulajdonság, de még mindig nem értem, hogy miért épp a tanúsítás felé vett kanyart az élete?

Az első munkahelyemen – egy sütőipari vállalatnál – ízelítőt kaptam abból, hogy milyen is egy audit. Mivel a cégnek három telephelye is van, az évenkénti auditokon –  International Food Safety (IFS) – szívesen segédkeztem. Aztán munkahelyet váltottam és itt a gyógyszeripari auditok sokféleségét tapasztalhattam meg. Van vevői és van angol nyelvű, globál audit, amikor az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek tanúsítási szakemberek. Értelemszerűen ezeknél is igyekeztem hasznossá tenni magam.

Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy amikor a Szent István Egyetemen a CertUnionnal karöltve meghirdették a ISO 9001 belső auditori képzést, az elsők között jelentkeztem rá.

Aztán jött az ISO 14001 belső auditori tréning…

Igen. Nagyjából fél év telhetett el az előző tréning óta, amikor újabb képzést hirdettek meg. Bár, az én életemben nem foglalt el központi helyet a környezettudatosság, érdekelni kezdett, hogy egy vállalat hogyan tudja a működésébe integrálni ezt a fajta gondolkodásmódot.

A csoportösszetételből adódóan nagy élmény volt megtapasztalni, hogy mások mennyire komolyan veszik a környezettudatos életmódot.

Előkerültek ugyanis a praktikák: “a hogyan használom a mosódiót” vagy a “miért cseréltem le az ivópalackomat környezetbarát bpa (biszfenol A) mentes kulacsra” típusú ötletek.

A harmadik képzés egy IRCA  ISO 9001 vezető auditori tréning volt.

Igen, amikor megtudtam, hogy ezt a képzést is elindítják, nem volt kérdés, hogy ott a helyem. Egyszerűen érdekelt a dolog, de az is eszembe jutott, hogy ezzel a tudással többet is el lehetne érni. Nem tervezem, hogy munkahelyet váltok, de az azért tény, hogy nagyon jól tud mutatni az önéletrajzban egy IRCA vezető auditori végzettség…

Ami viszont csak így utólag vált számomra világossá, az az, hogy erről a témáról lehet nagyon élvezetesen, szerepjátékokon keresztül is tanulni!

Itt ugyanis egy kitalált vállalat auditját vettük végig a képzés öt napja alatt a nyitóértekezlettől a záróértekezletig. A kiváló színészi képességekkel megáldott Radványi tanár úr pedig annyira hitelesen hozta a szerepét, hogy a végén komolyan izgultam, átmegy-e az auditon a csak papíron létező vállalatunk…

Tételezzük fel, hogy érkezik egy felkérés, hogy holnap XY céget kellene auditálnia. Le tudná egyedül vezényelni?

Röviden? Nem. A tréningen is elhangzott, hogy egy audit komoly felkészülést igényel: azaz be kell kérni jó néhány dokumentumot és összeállítani egy sor kérdést. Nem véletlen, hogy először csak megfigyelőként van jelen a leendő auditor, majd később a megfelelő, magabiztos tudás birtokában léphet előbbre. Szóval, a válaszom határozott nem. Később viszont örülnék, ha rám találna egy ilyen lehetőség.

Az ISO 9001 vezető auditori képzésen tanultak mennyire szivárogtak át a mindennapjaiba?

Nagyon! A tréning egy másik szemüveget ad az emberre. Már másnap úgy mentem be a munkahelyemre, hogy azt kerestem, mi az, amit érdemes lenne másként, kicsit észszerűbben csinálni.

Éppen ezért, aki szeretné a munkájában átlátni a folyamatokat, annak egy belső auditori képzés kiváló lehetőséget kínál. Akit viszont friss diplomával egy újabb szakképesítés megszerzése hajt, annak a vezető auditori képzést ajánlom. Nemcsak azért, mert a tananyag sokrétű, hanem mert – mint az én esetemben is – a hallgatótársak tapasztalataiból is rengeteget lehet tanulni.

Ezek után van még olyan képzés, ami beleférhet az érdeklődési körébe? Vagy ahhoz már tényleg  “Örökös tagnak” kell lenni?

(Nevet)  Ha a CertUnion tréning kínálatában megjelenik az ISO 22000 (Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer) belső auditori képzés, egy jelentkezőjük már biztosan lesz…

Azt mesélte, hogy jó hangulat volt a képzéseken. Gondolom, szinte baráti kapcsolat alakult ki a résztvevők között. Találkoznak vagy beszélnek még időnként?

Bennem a legmélyebb nyomokat a legutóbbi, a vezető auditori tréning hagyta. Ott eggyé kovácsolódott a csapat. Ennek ellenére szégyellem, de annyira elsodort minket a feladat, hogy elfelejtettem elkérni az elérhetőségüket. Tudom, hogy ez nem a “Szív küldi rovat”, ennek ellenére nagyon örülnék, ha ezt a cikket olvasva rám ismernének és megkeresnének! Hogy beszélgessünk egy jót a tanúsítás nagy kérdéseiről, meg persze, minden egyéb másról.

Magyar
X