Frissen végzett felvonószerelőink mesélték: két történet, egy cél

felvonószerelő

Hol találkozik egy szakács és egy volt kórházi üzemeltetési főmérnök? És hol vesz mindkettejük pályája más-más okból, de azonos fordulatot? Erről mesél a legutóbbi felvonószerelő képzésünk két résztvevője: Németh Sándor és Fölker Szaniszló.

Aki a fakanalat villáskulcsra cserélte

Amikor időpontot egyeztetünk az interjúhoz, a Manger Felvonó Kft-nél dolgozó Németh Sándor azt mondja: csak késő délután tud erre időt szakítani, mert alig győzik a munkát.
A korábban szakácsként dolgozó férfi pályáját a covid térítette el. – Már egy ideje foglalkoztatott a váltás gondolata, de amikor a járvány miatt bezártak az éttermek, kész helyzet elé állított az élet. Ebben a kilátástalanságban talált meg gyerekkori barátom felkérése, aki liftszerelő vállalkozásához keresett embert, én pedig igent mondtam neki. Hamarosan – hogy egyedül is elláthassam feladataimat – a cég beiskolázott a Tudásközpont felvonószerelő képzésére.

Felvonószerelő képzés – alapos és mélyreható ismeretek

Sándor a tanfolyamot kitűnő eredménnyel végezte el és ezen talán ő maga lepődött meg a legjobban, mivel saját bevallása szerint sosem volt különösebben jó tanuló. – Gyerekként nem szerettem tanulni. Azt hiszem, akkoriban nem voltam elég érett a tanulásra. Most viszont a felvonószerelő szakmám, a megélhetésem miatt ültem iskolapadba és jól akartam csinálni.
És mielőtt azt hinnénk, hogy “túl laza volt a képzés”, Németh Sándor gyorsan leszögezi. – A jeles bizonyítványom egyáltalán nem az alacsony követelményszintnek volt köszönhető. 
Alapos, mélyreható képzést kaptunk, sok tanulnivalóval. Számomra – mint egykori szakácsnak – a legnagyobb kihívás a műszaki rajz volt, mert korábban sosem foglalkoztam ezzel. A szakrajz nem az, aminek otthon nekiül az ember és akkor menni fog. Ha valaki korábban nem találkozott a témával, akkor egészen biztosan kemény dió lesz.

Élményszerűen a villamosságról

Persze azért nem csak a nehézségek maradtak meg benne egy hónappal a vizsga után. Mint mondja: a tantárgyak közül a villamosság állt hozzá a legközelebb, a viszonylag száraz ismereteket is élményszerűen átadni képes Kamarás tanár úrnak köszönhetően.
Mivel már egy ideje a liftek közelében telnek a mindennapjai, a képzés gyakorlati része nem okozott neki túl nagy meglepetést. Legfeljebb az, hogy a iskolában használt felvonók mindegyike fiatalabb volt azoknál, amelyekhez ő szokott, így nagyobb rálátást kapott a berendezések sokféleségére. – A Manger Felvonó Kft. működési területe Budapest belvárosában van. A gyönyörű pesti bérházakban pedig még mindig antik, múlt század elejei orsóteres felvonók működnek – adja meg a magyarázatot. 

Összességében az elméleti és gyakorlati ismereteken alapuló képzés a vártnál komolyabb elvárásokat támasztott a hallgatók felé.

Ezt azonban Németh Sándor egyáltalán nem bánja, hiszen mint mondja: – A mi szakmánkban mindennek az alfája és omegája a biztonság, éppen ezért itt nem elég a magolás, érteni is kell, hogy mit, miért csinálunk. 

A liftszerelő mérnök

Másik beszélgetőpartneremnek sem volt idegen a képzés előtt a felvonók világa. A már egy ideje a Somogy Lift Kft.-nél dolgozó Fölker Szaniszló pályája is jó nagy kanyarral ért el hozzánk. – Korábban a nagyatádi kórház üzemeltetési főmérnökként dolgoztam. Aztán barátommal közösen alapítottunk egy liftszerelő vállalkozást, ahol villamos tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozunk.

Fölker Szaniszló ekkor csöppent bele segédszerelőként a felvonók világába.

Egy darabig csak asszisztált szakképzett kollégája mellett, de ahhoz, hogy önállóan is szervízelni tudja a lifteket, meg kellett szereznie a szükséges végzettséget.

Ez nem jelentett neki túl nagy kihívást, lévén több felsőfokú végzettséggel is rendelkezik. Mikor arról kérdezem, hogy csak az engedély miatt kezdett-e bele a tanulásba, így válaszol. – Persze, hogy a papír megszerzése is motivált, de én nemcsak tanulni, hanem érteni is akartam azt, amit csinálok. A tanfolyam pedig ezt adta meg nekem.

Felvonók egy egészen más perspektívából

Fölker Szaniszlónak az e területen megszerzett szakmai tapasztalat miatt nem a gyakorlati oktatás jelentette a legnagyobb újdonságot. – Masszív elméleti alapot kaptam a képzésen kezdve a jogszabályok ismeretén és alkalmazásán át a gépészeti és munkavédelmi alapismeretekig. Mindezek mellett az elektronikai alapfogalmak és a műszaki rajz olvasása is hozzáadott ahhoz, hogy megkapjuk a munkakör ellátáshoz elengedhetetlen átfogó szemléletet.

Nem átmenni akartam, hanem tudni!

Olyan lelkesedéssel mesél, hogy egy pillanatig sem feltételezem, hogy volt olyan tanulnivaló, amitől tartott volna. – Nem volt “nemszeretem” tantárgyam, jól elboldogultam a tananyaggal. Különösen a mechanika és az elektronika érdekelt.

Hibátlannak éreztem az elméleti oktatást és a vizsgakövetelmények sem okoztak meglepetést.

Nem állítom, hogy vasszigor volt, de azért az oktatók magas elvárásokat támasztottak a hallgatók felé. Ezt én helyeslem, hiszen úgy vágtam bele ebbe az egész képzésbe, hogy magamnak tanulok, azaz nem csak átmenni akartam, hanem tudni!

Zakóban nem mászunk fel a lift tetejére!

A tudást végül megszerezte Fölker Szaniszló. Bár, hogy végül milyen eredménnyel abszolválta a tanfolyamot, azzal nem sokat foglalkozott. A saját teljesítményét ugyanis mindig pontozza, a szóban forgó képzést záró vizsgáját pedig 90%-ra értékelte. Ennél azonban lényegesen jobban zárt, a gyakorlati vizsgát 100%-osan tette le. Igaz, nem a számonkéréseknél megszokott öltöny-nyakkendőben jelent meg, hanem pulóverben és farmerban. – A tételek között szerepelt például a “hibaelhárítás a gépházban”, vagyis bármit húztunk: mindenképpen olajos munkára kellett számítanunk. Zakóban meg nem mászunk fel a lift tetejére – magyarázza nevetve.

Jó tanács a jövő felvonó szerelőinek

A megszerzett bizonyítvány birtokában már egyedül is karbantarthatja a rá bízott lifteket. Munka pedig bőven lesz, mivel cége, a Somogy Lift Kft. Siófoktól Barcsig felügyeli és szereli a felvonókat.
– Velem együtt 28-an végeztek ezen a felvonószerelő képzésen és biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben sokan szeretnének belevágni ebbe a biztos szakmát ígérő tanfolyamba. Nekik azt javaslom, hogy először kóstoljanak bele a liftszerelésbe (magyarán: helyezkedjenek el egy ilyen profilú vállalkozásnál). Ha megszeretik a gépolaj szagot, no és persze feletteseik is elégedettek a teljesítményükkel, akkor előbb-utóbb – mint esetemben is – munkaadójuk szükségét érzi majd a beiskolázásuknak

Magyar
X